Saturday, 10 December 2011

MENGGAMBAR 16 (KOLAJ )

Bidang                 :  Menggambar
Tajuk                   :  Kartun Kegemaran
Aktiviti                 :Tampalan
Alat Dan Bahan    : Kertas bunga,  gam dan kadbod.
Penerangan           : Murid diminta menghasilkan gambar kartun kegemaran mereka dengan teknik
                               tampalan.


 
Apakah itu KOLAJ?
Kolaj bermakna potong, koyak, gunting, gam , tampal sesuatu bahan ke atas suatu permukaan. Ia merupakan satu hasil kerja seni mengandungi sebahagian imej seperti gambar foto atau cetakan majalah disusun dan ditindih. Teknik mencantum potongan gambar menjadi satu komposisi. Berbagai jenis bahan dilekat di satu pemukaan khas disebut kolaj. Ia adalah satu komposisi daripada imej yang berlainan dan daripada berbagai media.
Kolaj bermakna menghasilkan satu  komposisi artistic daripada  imej atau gambar yang berlainan, latar belakang yang berlainan dan daripada berbagai warna dan corak. Ia adalah satu teknik menggambar di mana foto,keratin akhbar atau mana-mana bahan berbentuk 2D dolekat dan disatukan  di atas permukaan.
Teknik di mana imej bergambar atau corak berjalinan dihasilkan secara  “superimpose” di antara satu sama lain.  Kolaj ialah satu hasil kepingan seni dibuat dengan menggam berbagai elemen. Satu susunan objek dan bahan diatas dilekat di atas suatu permukaan supaya menjadi satu gambar bagi sesuatu tajuk atau tema tertentu. Langkah -langkah menampal memerlukan masa dan kesabaran.


Gambar Kartun yang comel dan cantik.


No comments:

Post a Comment